Den lyder som en hæftemaskine, giver små ”smølfe-spark” og
ser underlig ud, men sikke nogle resultater den kan lave.

Navia Thruster 200 – en hurtig og effektiv ekstra nøgle
Det hænder, jeg kommer ud til heste, der af den ene eller anden årsag har fået forskellige begrænsninger i bevægeapparatet, som udspringer fra låsninger i de underliggende led. Det kan for eksempel være låsninger af lændehvirvler, som gør, at hesten eksempelvis har svært ved arbejdet i træningen, ikke bryder sig om at blive sadlet op, er urolig under opstigning eller slår meget fra under ridningen.

En stor del af låsningerne kan man palpere og mærke med sine hænder, og faktisk også mobilisere* tilbage på plads ved hjælp af blide manuelle mobiliserende teknikker. Dog er der nogle låsninger, som er mere drilske end andre. Til disse låsninger er Navia Thruster 200 en rigtig effektiv håndsrækning. Når Navia Thruster 200 aktiveres giver den en lyn hurtigt og kort impuls på den overflade, den er placeret på – for eksempel på en torntap i hestens lænd. Ved det hurtige og korte impuls forskrækker vævet omkring torntappen og der udløses øjeblikkeligt endorfiner i området. Udløsningen af endorfiner lokalt i området gør, at blødvævets stramme tag i leddet løsnes, så ledet får mulighed for at glide tilbage på sin oprindelige plads igen.

Hestene reagere til tider på lyden fra Navia Thruster 200 og i nogle tilfælde oplever jeg også, at hesten reagere med at sitre eller give små gip i kroppen, når Navia Thruster 200 rammer de hvirvler, der er del af låsningen. Langt de fleste heste er dog helt rolige, når der arbejdes med Navia Thruster 200, og jeg lægger stor vægt på at introducer hesten langsomt til lyden og den lille impuls fra Navia Thruster 200, inden jeg arbejder direkte på en låsning.

Når låsningen er løsgjort igen, vil hesten kvittere med afspændingsresponser i form af prust, dybe vejrtrækninger, smask og gab.

Videnskaben
bag

Studier konkluderer, at en dygtig og rutineret veterinær kiropraktor kan
manipulere** et led på 80 millisekunder fra påvirkningen påbegyndes til
manipulationen er færdigudført, forudsat der er optimale forhold for arbejdet, samt at patienten samarbejder optimalt. Studier konkluderer også, at dyrs naturlige modstandsrefleks over for manipulation er på 20 millisekunder. Med andre ord 4 gange hurtigere end den dygtige og rutinerede veterinære kiropraktor kan manipuleret leddet under optimale forhold.

Dette taget i betragtning, kan det i nogle situationer være en fordel at bruge en Navia Thruster 200 som supplement til de manuelle teknikker. En Navia Thruster 200 er 2-4 millisekunder om at udføre en påvirkning af det væv den aktiveres på, hvilket er 5-10 gange hurtigere end dyrets naturlige modstandsrefleks over for manipulationen. Dette øger sandsynligheden betydeligt for, at leddet bliver justeret, også i situationer, hvor dyret er anspændt.


*Som Fysiurgisk Hesteterapeut arbejder man med mobilisering af led, hvor man blidt og tålmodigt lirker med det begrænsede led inden for aktiv ROM.

**Manipulation må kun udføres af kiropraktorer – man skal være dyrlæge for at kunne uddanne sig til kiropraktor i DK.